Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Hoe moet dat nou verder in de toekomst?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts

  • #16
    Hallo,

    Hansvdweerdhof;
    hoe had je dat dan gedacht om de bonden het e.e.a. te laten organiseren? In welke richting denk je dan?
    ik
    The proof of the pudding is in the eating

    Opmerking


    • #17

      Opmerking


      • #18
        Oorspronkelijk geplaatst door Serinus
        ik
        Ik vind je nog steeds erg vaag, serinus.
        Ten eerste: de hele wereld zit tegenwoordig op internet, dus ook internationaal kun je contacten leggen, ook met niet-leden van "de bond" want over welke bond je ook praat, je bereikt er maar een klein deel van de liefhebbers mee. Er zijn meerder bonden, meerdere landen en ook ongeorganiseerden.

        Ik denk dat een oproep van een bond zonder achterliggende kwekers geen enkele zin heeft, want wat is dan de toegevoegde waarde om er als liefhebber van die soort(en) op te reageren?
        Als een kweker het idee heeft dat hij van een werkgroep wat wijzer kan worden, dus kennis en vogels kan uitwisselen, dan heb je daar meer aan dan dat "de bond" een paar loze kreten poneert als: "Werk samen, maar we weten niet met wie, want er is ons niemand bekend waar u met uw vragen terecht kunt."
        Verder denk ik dat je de kracht van districten en afdelingen schromelijk overschat, je moet je specialiseren met gelijkgestemden en die zitten er in elk district maar enkelen, laat staan per afdeling, verder hebben afdelingsbesturen vaak van toeten noch blazen verstand, als er maar genoeg vogels op de plaatselijke TT worden ingezonden dan is het goed.
        Of dat nu die zeldzame vogels van Serinus zijn of de kanaries en lachduiven van Jan en Marie zal ze een zorg zijn.

        Dat veel mensen de ernst van de situatie niet inzien is duidelijk, het is v.w.b. vele soorten 5 voor 12 en voor sommigen al 1 voor 12.
        Maar er zijn ook al diverse kwekers bezig met het kweken van 'moeilijke soorten' als indische nonpareils, geparelde bronzemannetjes en witbuik zonastrilden, die halen overal in binnen en buitenland vogels op, ook voor enkelingen zijn ze bereid om ver te rijden en diep in de buidel te tasten.
        En die gaan proberen er nog wat van te maken, en het blijft niet alleen bij proberen, het lukt hen ook nog.
        Van het 1 komt het ander en ontstaat er meer animo, meer liefhebbers gaan het ook proberen, etc.

        Ik zei het al eerder: je moet zelf aan de slag als je wat wilt, van een bond kun je wel wat ondersteuning verwachten, in de vorm dat je een artikel schrijft voor in het clubblad waarin je gelijkgestemden oproept enz.

        Maar geef nu eens aan dan wat je dan concreet van een bond verwacht, daar ben ik dan wel eens benieuwd naar, want tot nu toe ben je daar erg vaag over.
        kijk hier ook eens: http://zebraforum.tropenkweker.nl/

        Opmerking


        • #19
          Hallo,


          Hansvdweerdhof;
          Maar geef nu eens aan dan wat je dan concreet van een bond verwacht, daar ben ik dan wel eens benieuwd naar, want tot nu toe ben je daar erg vaag over.
          The proof of the pudding is in the eating

          Opmerking


          • #20
            Ik denk dat je een nobel doel nastreeft Serinus, want het behouden van soorten die nu op de nominatie staan om te verdwijnen is een zeer goede zaak, maar ik denk persoonlijk niet dat het een taak van een bond is om bepaalde liefhebbers te gaan bedienen op de manier zoals jij dat voorstelt.

            Tenzij jij instemt met een contributie verhoging van 100%, want wat jij wil moet dan door beroepskrachten gedaan worden, ik denk niet dat dit realistisch is.
            En vooral niet haalbaar, financieel, vogelbonden hebben ook niet veel vet op de botten hoor.

            Nee ik denk toch dat je zelf naar een werkgroep, doelgroep of speciaalclub moet streven, het zijn jouw vogels waar jij je voor in wilt zetten, niet de vogels van de bond.
            De cini's zijn toch wel soorten waar wel animo voor is, het zijn mooie vogels en vooral zijn ze goed kweekbaar.
            Dus er moeten in den lande genoeg liefhebbers te vinden zijn.

            Er moet toch 1 iemand ooit het voortouw nemen, alle speciaalclubs zijn ooit klein begonnen, met groepjes van 2 tot 5 personen, en ze hebben allemaal hun nut voor de liefhebberij bewezen.
            Ik heb zelf ervaring met het op poten zetten van speciaalclubs, ik ben zelf betrokken geweest bij de eerste jaren van de Speciaalclub Afrikaanse Prachtvinken, ik doe nu iets voor de Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines, en de ontwikkeling gaat toch redelijk snel hoor.
            Natuurlijk zijn er wel eens ups en downs, maar een toegevoegde waarde voor de liefhebbers van die soorten heeft het in alle gevallen.
            Als er maar 3-5 liefhebbers voor zijn die er de schouders onder willen zetten dan kom je binnen nu en een paar jaar al een heel eind.
            Ik denk dat je zeker een kans van slagen hebt met deze soorten, omdat het zoals gezegd toch redelijk geliefde vogels zijn die ook goed kweekbaar zijn.
            Dus er is best wat van te maken denk ik.
            kijk hier ook eens: http://zebraforum.tropenkweker.nl/

            Opmerking


            • #21
              The proof of the pudding is in the eating

              Opmerking


              • #22
                Hallo, beste forum leden. Dit zijn zeer goede ideeën maar dit zou tot gevolg kunnen hebben dat er her en der voor elke vogelsoort(familie) een speciaalclub ontstaat. Wat erg onoverzichtelijk zou kunnen worden. Ik denk, zoals al eerder hier geoppert, dat een groot overkoepelende organisatie zoals de bond dit zou moeten regelen. Maar dit lijkt mij gezien de enorme administratieve berg werk een onbegonne zaak. Het oprichten voor een bepaalde familie gaat nog maar dit zou de andere vogelsoorten tekort doen. Het geheel is een nobel voornemen maar?????? Het oprichte van een databank zou een oplossing zijn maar wie voeld zich geroepen en wie zal dat betalen?

                Trouwens ik denk en meerdere van mijn collega kwekers zijn de zelfde mening toebedeeld dat binnen afzienbare tijd het import verbod wordt op geheven.( Daar er toch een enorme financiele strop voor een wereldwijde tak van de economie aan vast hangd. Eerste faillissementen zijn er reeds. In en exporteurs kunnen hun kop nauwelijks boven water houden. De omzet van speciaalzaken is met 17 % gedaald (bron;vakblad detailhandel). Met de opheffing zouden dan veel goede voornemens weer in de wind gezet worden. Daar er dan weer veel soorten gekocht en niet gekweekt worden. Of dit nu positief of negatief voor de vogelsport is moet een ieder zelf bepalen. Maar zo is de realiteit.

                Ps. de cinisoorten zijn een mooie vogelfamilie. Ik wens de kwekers van deze soorten dan ook veel succes bij hun kweek. En wie weet bij het oprichten van hun speciaalclub.

                Greetings Lucky

                Opmerking


                • #23
                  Serinus, ik kan en wil eigenlijk niet spreken voor en over de ScAP, en zeker niet namens de ScAP, want ik ben daar inmiddels geen lid meer van.
                  Wat ik wel wil zeggen is dat ik de ScAP geen vergaarbak vindt, daarmee doe je die club echt tekort.
                  Het is wel zo dat de ScAP als service naar de leden toe, enkele, ik dacht 3 of 4, cini en edelzanger soorten heeft opgenomen in hun databank, dus ze doen er wel 'iets' mee. Maar dat is zijdelings, als bijzaak zeg maar.
                  Maar of ze nu zitten te springen om volledig alle cini's op te nemen dat betwijfel ik, maar goed, vragen staat vrij natuurlijk.
                  Ze zitten bij de ScAP wel in hetzelfde schuitje als jij nu ook zit, de import is weggevallen, nu moet er heel hard gewerkt worden om deze soorten voor de liefhebberij te behouden, dat geldt zowel voor Blauwfazanten en Druppelastrilden als voor Mozambiquesijs en Alariovink.

                  Verder vind jij de Werkgroep Amerikaanse Sijzen niet voor de hand liggen, ik vraag me dan toch even af waarom niet? De serinus soorten (cini, edelzanger, mozambique sijs) liggen heel dicht aan tegen hun Amerikaanse equivalent (de spinus soorten). M.i. is het enige verschil dat ze op een ander werelddeel voorkomen, maar de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.

                  Maar ik zou je toch adviseren, sluit je nergens bij aan, doe het zelf, dan kun je je eigen ideeen uitbouwen, als je je ergens bij aansluit dan is het niet zo dat ze zeggen kom maar binnen meneer Santegoeds, iemand van ons zal uw idealen wel verwezenlijken.
                  Dan wordt er ook gezegd, we willen u er wel bij hebben, maar we benoemen u meteen tot sectiehoofd, ja dan kun je het toch beter zelf doen.

                  Schrijf een artikel in Onze Vogels en Vogelvreugd waarin je aangeeft wat je ideeen zijn, wat je van plan bent, wat je toekomstvisie is, en dat je krachten wilt bundelen om.... etc.
                  Je Adres, telefoonnummer en e-mail adres er bij laten vermelden en dan hopen dat je 5-10 reacties krijgt, nodig die mensen een keer uit, of schrijf een nieuwsbrief, als je naast jezelf nog 2 personen kunt vinden die er de schouders onder willen zetten dan kun je al wat bereiken.
                  Starten kun je met heel beperkte middelen en kosten.

                  Ik lees continu in jouw berichten de ondertoon: "ik wil dat anderen mijn ideaal verwezenlijken", je wilt meeliften bij andere speciaalclubs, je wilt geen website, je ontkent feitelijk de kracht van het internet. Mag van mij hoor, maar dat anderen jouw ideaal verwezenlijken dat kun je wel vergeten natuurlijk.
                  Als je wat wilt bereiken dan moet je wel zelf actief zijn. Aan de boom schudden en als je daar nog 3 jaar mee wacht dan hoeft dat voor 'jouw' soorten niet meer, want dan ben je tttte lllllaat, dan zijn er misschien alleen nog Mozambique sijzen, Edelzangers en heel misschien nog Geelbuik en Witbuik cini's.....

                  Ik zal je tot slot ook nog even plagen: heren brabo's en limbo's, vogels kweken dat kunnen jullie wel, daar mankeert niks aan, maar kom eens uit die luie stoel, laat niet altijd de mensen van boven de rivieren de kar trekken, jullie mogen dan wel een bourgondische levensstijl hebben, maar met achteruit blijven leunen tot anderen voor jullie de hete kolen uit het vuur halen daar kom je niet ver mee.
                  Zoooo, zijn we er weer?

                  Hou er wel rekening mee dat de hobby aan het teruglopen is, in animo, in jeugdige aanwas en in ledental, maar dat ondanks dit alle speciaalclubs groeien in ledental en steeds meer vogels op hun TT krijgen, dus die speciaalclubs worden door de liefhebbers steeds meer gezien als de toegevoegde waarde van de hobby.
                  Ik zou het wel weten als ik jou was.
                  kijk hier ook eens: http://zebraforum.tropenkweker.nl/

                  Opmerking


                  • #24
                    Oorspronkelijk geplaatst door Lucky
                    Trouwens ik denk en meerdere van mijn collega kwekers zijn de zelfde mening toebedeeld dat binnen afzienbare tijd het import verbod wordt op geheven.( Daar er toch een enorme financiele strop voor een wereldwijde tak van de economie aan vast hangd. Eerste faillissementen zijn er reeds. In en exporteurs kunnen hun kop nauwelijks boven water houden. De omzet van speciaalzaken is met 17 % gedaald (bron;vakblad detailhandel). Met de opheffing zouden dan veel goede voornemens weer in de wind gezet worden. Daar er dan weer veel soorten gekocht en niet gekweekt worden. Of dit nu positief of negatief voor de vogelsport is moet een ieder zelf bepalen. Maar zo is de realiteit.
                    De reden van het importverbod is de vogelgriep. Niets meer en niets minder, feitelijk zijn er geen economische redenen, maar liggen er alleen medische redenen (en angst) aan ten grondslag.

                    De vogelgriep heerst vooral in Zuidoost Azie, maar ook volop in Afrika, en aangezien daar het pluimvee veel dichter bij de mens zit en dus vooral daar het gevaar bestaat op een mutatie van het virus naar een menselijke variant die overdraagbaar zal zijn van mens op mens.

                    Dus zolang ze in Azie (vooral) en Afrika de vogelgriep niet onder controle krijgen en dat zal gezien de beperkte middelen ook wel niet snel lukken, blijft het import verbod van kracht, wellicht dat Zuid Amerika (daar is geen vogelgriep tot nu toe) op termijn wel weer open gaat, maar daar komen vooral vrij dure en bewerkelijke soorten vandaan (relatief weinig zaadeters)

                    Dat er zaken failliet gaan dat zal de EU een worst zijn, dat interesseert geen mens, het enige dat politici interesseert is het zichzelf indekken tegen risico's.
                    Als je maar een verbod uitvaardigd dan blijft het misschien wel daar, en dan kun je als politicus zeggen, ondanks dat ik er alles aan gedaan heb om het buiten te houden is er toch vogelgriep deze kant op gekomen, overmacht.

                    Dus die import gaat echt niet open op korte termijn, Zuid Amerika heel misschien, Afrika voorlopig niet, en Azie zie ik de eerstkomende 3-5 jaar zeker niets meer vandaan komen.

                    Op zich hoeft de importstop geen grote gevolgen te hebben voor de liefhebbers van goed kweekbare soorten, voor liefhebbers van moeilijk kweekbare soorten die meer "houder" dan kweker zijn en dus afhankelijk van de import ligt het anders natuurlijk.
                    Maar er is ook eens een tijd geweest dat Noord Amerika een export verbod instelde, de prijzen van kardinalen kwam een nul achter te staan, 50 gulden werd 500 gulden per paar.
                    Vroeger zag je nooit een EK kardinaal, nu volop, omdat dan de serieuze kwekers ook met dit soort vogels aan de slag gaan, als je heel veel moeite moet doen voor een vogel van 25 gulden (of minder) op stok te krijgen waar voor 25 euro aan levend vooer in moet voordat ie groot is en je raakt ze vervolgens aan de straatstenen niet kwijt omdat ze import op elke hoek van de straat voor een habbekrats worden aangeboden, dan gaan die serieuze kwekers wel over op courantere en makkelijkere soorten.
                    Dus overal zitten voor en nadelen aan.

                    Maar wat Lucky zegt over: "een enorme financiele strop voor een wereldwijde tak van de economie aan vast hangt" en dat daardoor de importstop wel opgeheven zal gaan worden, daar geloof ik persoonlijk helemaal niks van.
                    Die wereldwijde tak valt ook wel mee want de allergrootste vogelhandelaren ter wereld zijn bijna allemaal Belg of Nederlander en die verzenden vervolgens de hele wereld rond.
                    En zo heel best staat deze tak van economie (de dierenhandel in het algemeen, niet specifiek de vogelhandel) niet bekend bij de overheid.
                    Ik denk dat de overheid na de drugshandel (ook een economie van enige omvang) de dierenhandel als het in omvang tweede probleem ziet.
                    Ze kunnen door die importstop ook een schakel elimineren of in ieder geval verzwakken, want ook dat is politiek.

                    Maar het ging over speciaalclubs.
                    kijk hier ook eens: http://zebraforum.tropenkweker.nl/

                    Opmerking


                    • #25
                      Hallo,

                      Lucky;
                      maar dit zou tot gevolg kunnen hebben dat er her en der voor elke vogelsoort(familie) een speciaalclub ontstaat. Wat erg onoverzichtelijk zou kunnen worden.
                      dat binnen afzienbare tijd het import verbod wordt op geheven
                      Ik lees continu in jouw berichten de ondertoon: "ik wil dat anderen mijn ideaal verwezenlijken", je wilt meeliften bij andere speciaalclubs, je wilt geen website, je ontkent feitelijk de kracht van het internet.
                      mij
                      The proof of the pudding is in the eating

                      Opmerking


                      • #26
                        Serinus, natuurlijk zou het een goede zaak zijn als er initiatieven kwamen vanuit de bonden op dit punt want het behouden van vogels voor de liefhebberij is een belangrijke doelstelling.
                        Maar dan komt de vraag: Wie binnen de bond moeten het doen?
                        We hebben een aantal bestuurslagen en organisties binnen de bonden.
                        Betaalde werknemers van het bondsbureau? Niet realistisch, want dat is "onbetaalbaar".
                        Bondsbestuurders en Districtsbestuurders? Volgens mij hebben met name de eersten wel iets anders aan hun hoofd.
                        Keurmeestersorganisaties, die zijn bezig met het keuren van vogels niet zozeer met het kweken.
                        Verder hebben we nog afdelingsbesturen, ik zie niet wat hun inbreng zou moeten zijn, ik zie een plaatselijke kanariekweker en grote parkietenkweker niet op staan om de kweek van Tangara's, Cini's of Blauwfazantjes te promoten.
                        Blijven over de speciaalclubs. Maar daar zie jij niks in blijkbaar, mag, kan.

                        Wat dan nog wel kan is dat bepaalde organisaties of personen gaan schrijven over "hun" soorten in de bondsbladen. Onder het motto promotie, aan de boom schudden, want onbekend maakt onbemind.
                        Misschien kun je het bondsblad gebruiken om meer mensen te interesseren voor jouw zaak.
                        Schrijf gewoon eens wat artikelen, kweekberichten, maar je kunt ook een stuk schrijven waarin je de mensen oproept om samen te gaan werken om bepaalde soorten voor de liefhebberij te behouden.
                        Wie weet schrikken er dan nog wel meer wakker.
                        kijk hier ook eens: http://zebraforum.tropenkweker.nl/

                        Opmerking


                        • #27

                          Opmerking


                          • #28
                            Misschien is het een idee dat de bonden de handen ineenslaan en gezamenlijk een database op internet opzetten van kwekers van bepaalde soorten vogels.
                            Zo mogelijk ook openstellen voor buitenlandse kwekers van deze soorten
                            Ik denk niet dat je dat moet doen voor turquoisine parkieten, zebravinken en gordelgrasvinken, want die zijn er genoeg.

                            Nee, zeg maar voor zeldzamere vogels en vogels uit de groepen waar tot voor kort de hele populatie dreef op de kurk die import heet.
                            Dus laten we zeggen de Afrikaanse en Aziatische prachtvinken, wevers en wida's, alle vruchten en insecteneters, bepaalde tropische duiven en grondvogels, Europese insecteneters, uitheemse sijzen en cardueliden etc. etc.

                            Is dat misschien wat?
                            Dit is redelijk eenvoudig en zonder al te veel kosten te realiseren lijkt mij.
                            Enige probleem is dat die lijst up to dat gehouden moet worden, dus als de betreffende kweker stopt met een bepaalde soort dan moet die dat wel doorgeven, of je moet het (half)jaarlijks laten herbevestigen.
                            Als je dat niet doet staat die database binnen de kortste keren vol met gedateerde en achterhaalde informatie.
                            kijk hier ook eens: http://zebraforum.tropenkweker.nl/

                            Opmerking


                            • #29

                              Opmerking


                              • #30
                                Zwartkopje Alles staat met de betrokkenheid en afhankelijkheid van de deelnemers.
                                En stel je voor dat in januari de grenzen weer opengaan......

                                Zwartkopje.
                                Over de laatste regel zou ik me maar de minste zorgen maken,we zouden ons wel eens kunnen moeten voorbereiden op de eerste 3 jaar van gesloten grenzen,van buiten de EU.
                                We zouden ons beter kunnen organiseren,met de nu nog beschikbare vogels,wij zijn niet bekent met de soorten waarover U beiden [serinus] beschikt,maar het wijzertje van de klok zit voor veel soorten in de laatste 5 minuten voor 12.
                                Want wat te denken van de verschillende Lonchura soorten Australische Prachtvinken,Aficaanse Astrildes.Jap.Nachtegalen en noem maar op.
                                En nog een nadeel is op dit moment,de markten voor particulieren in Belgie zijn op slot gegaan,kleine vogel vereenigingen,zien hun inkomsten bron verdwijnen,maar wat erger is het onderlinge contact van de kleine kwekers gaat verloren,de mond tot mond informatie bedoelen we,is weg.
                                wij zitten op een forum als dit met een paar duizend vogelliefhebbers.maar reken dat er in Nederland en Belgie nog 10000 duizende ziin die dit mediun nog nooit gezien hebben en er misscien ook geen behoefte aan hebben.
                                Sinds per 11-09-2006 de Belgische markten verboden zijn zit de vogelhandelaars nokvol,en uit zeer betrowbare bron vernamen wij gisteravond,dat er bij verschillende heren in deze branche de vrijheid genomen word om tegen vogelliefhebbers te zeggen die vogels aanbieden dat ze hun vogels gratis daar mogen laten.De vogelhandelaars in belgie hebben de macht gegrepen en gaan er met een gerust hart gebruik van maken,zij mogen in hun land nog markten organiseren anders niemand meer.
                                Wat we ermee willen zeggen is het volgende,laat het in Nederland niet zover komen,want als die enkele zeldzame vogels die nog voorkomen in onze avikultuur,niet gaan beschermen in speciaal clubs,en deze ook nog in het handelaars circuit verdwijnen,willen we wel eens zien wat er nog overblijfd van onze vogelliehebberij,en de klok die tikt naar een minuit voor twaalf.
                                Wij wensen Uw alle veel wijsheid toe.
                                Ger.

                                Opmerking

                                Working...
                                X