Als dit uw eerste bezoek is bekijk dan de veel gestelde vragen. U moet zich registeren voordat u zelf berichten kunt plaatsen en bijlage kunt bekijken.
Mededeling
Collapse
No announcement yet.
Veelkleuren of Coloria papegaai amadine - Erythrura Coloria
Dat is inderdaad super handig. Weet alleen niet of de camera 180 graden kan draaien en of dat ook op afstand via de app te regelen is. Vind ik wel belangrijk, omdat ik dan in de gehele vogelkamer kan kijken.
Oud & nieuw is toch elk jaar weer spannend. Vorig jaar was het relatief rustig bij mij, maar dit jaar gingen alle registers op. Tussen 00.00 en 2.30 is er geen stil moment geweest. Er was een clubje op zo'n 30 meter van mijn woning bezig met prachtig siervuurwerk wat met enorm lawaai gepaard ging. Leuk om naar te kijken, maar je bent toch altijd bang dat het te onrustig is voor de vogels. Zeker met drie nesten. Ook lopen ze hier rond met knal vuurwerk wat in menig oorlog niet zou misstaan. Wat een dreunen zijn dat. De zgn cobra's waar iedereen het over heeft? De ruiten trilden in hun sponningen. Dus op 1 januari ben ik over het algemeen vroeg op om te zien of er schade is. En dat is me alleszins meegevallen. De ouder paren zaten vanochtend al te wachten op het eivoer met gewelde zaden. Dus even een snelle ronde gedaan langs de nesten. De 6 jongen zijn nog in leven. In het nest met het ervaren koppel heb ik niet kunnen kijken, omdat het popje zeer vast op het nest zit. Geen idee of daar inmiddels de eieren al uitgekomen zijn.
Geel x rood... Pa, ma en het volwassen jong vlogen druk heen en weer. Dan ben ik altijd alert. Ik verwachtte eierschalen te vinden op de vloer van de kooi. Echter er lag een jong van ongeveer 2 dagen oud met een volle krop. Dit heb ik bij de coloria's nog niet eerder meegemaakt. Ik kan mij dan ook ook niet voorstellen dat het diertje opzettelijk uit het nest is gegooid. Ik heb eerder het idee dat het diertje per ongeluk buiten het nest terecht gekomen is, doordat het bijvoorbeeld is meegesleept. Ben benieuwd of het diertje het diertje de val uiteindelijk overleeft, omdat het toch van een meter hoog naar beneden is gevallen. Bij de terugplaatsing in het nest zag ik nog een broertje/zusje en 2 onbevruchte eieren. Wat dat betreft heeft dit koppel het niet best gedaan dit jaar. Het koppel heeft 14 eieren gelegd, waarvan slechts 4 eieren bevrucht zijn geweest. Aangezien de andere koppels het nu al beter doen, denk ik dat deze vogels niet goed in conditie zijn geweest voor dit seizoen en dat ik met hen te vroeg ben begonnen.
Zilver x zwart... Gaat goed met de 3 jongen. Inmiddels 15 dagen oud.
Rood x roze... Ook hier gaat het goed met de 3 jongen, bijna een week oud. Morgen zou ik ze moeten ringen, maar ik vind ze nog wel wat klein.
Zojuist is hetzelfde of het andere jong opnieuw uit het nest gegooid/gekropen/gevallen. Heb het jong opgewarmd en weer teruggeplaatst. Echter nu heb ik ook de 2 onbevruchte eieren verwijderd. De ouders zitten nu weer gewoon bovenop de 2 kleintjes.
Ik weet het... ouder koppels die een bepaald jong zwak/ziek vinden gooien hem/haar uit het nest. Of de man is te bronstig. Heb niet het idee dat ze dit opzettelijk doen, want in die gevallen zijn de jongen vaak ook aangevreten of beschadigd. Dat is nu niet het geval. Ze zijn in leven, voorzien van een volle krop en liggen onbeschadigd direct onder het nest. Ik wijt het aan het nestkastje. Dat is half-open, maar met een lage instap. Volgens mij slepen de ouders of het reeds uitgevlogen jong de kleintjes nu te makkelijk mee naar buiten. Hopelijk winnen de jongen snel aan gewicht waardoor ze zich minder makkelijk laten meeslepen.
Het licht gaat nu bijna uit, maar ik zal morgen eens kijken wat ik eraan kan doen.
Misschien toch voor de zekerheid het oude jong eruit halen, toch 1/3 kans minder dat die een jong mee naar buiten sleept. Nu was de camera wel van pas gekomen.
Ik heb ook ooit bij de Parijse Frise gehad dat inderdaad de man te hitsig was waardoor hij zijn jong uit het nest heeft gegooid. Het jong lag voor de dood op de grond terwijl de pop in een hoekje op de grond zat terwijl meneer happend naar haar zat. Snel deze man weggehaald en het jong weggehaald met de gedachte dat zij overleden was. Blijkbaar was dit niet zo, dit jong warm gemaakt terwijl de pop inmiddels aan het bijkomen was van de aggresieve aanval. Jong leefde nog, heb dit jong met de spuit bijgevoerd en bij de moeder geplaatst met de gedachte dat die het misschien wel kan halen. De volgende ochtend leefde het jong en zat de krop helemaal vol. En dat was mijn tweede eigen kweek Parijse Frise die ook nog is wit is. Volgend jaar voor het eerst met deze eigen jongen kweken en kan niet wachten. Al ben ik wel bang dat vogels zulke eigenschappen overnemen. Ik weet niet of je bij een coloria zo goed de emoties kan zien maar zelf denk ik niet de man zo hitsig kan zijn als bij mij het geval was. Anders had die namelijk wel meer bevruchte eieren moeten produceren lijkt mij, al zegt dat niks omdat mijn parijse frise man slecht kon bevruchten maar dat kwam omdat die heel erg oud was.
Een camera was inderdaad wel handig geweest. Echter dan moet je er wel 1 hebben die 180 graden kan draaien, want hij had bij mij op de kooi van het trio gericht geweest vandaag. Ik wil wel eens weten waarom daar maar niets gebeurd.
Bevruchting staat los van de hitsigheid Rick. Ik denk dat ik dit jaar iets te vroeg ben begonnen met dit koppel en man en/of pop minder goed in conditie waren dan ik dacht. Daarbij ik ken deze vogels en zeker ook dit koppel. Dat zijn geen gooiers. Het kan de onhandigheid van het reeds uitgevlogen jong zijn. Ook ligt de bodem van het nest nagenoeg gelijk met de ingang, dus ze kunnen er ook zelf uitvallen. Ik heb het gehele nest in het nestkastje iets naar boven gedraaid, waardoor de ingang nu iets hoger dan de bodem ligt. Dat helpt hopelijk eventjes, maar dat zal ik dagelijks moeten herhalen ben ik bang.
Geel x rood... Vandaag even gekeken bij het jong dat nog in het nest ligt. Dat is in leven en wordt gevoed. Het zal toch niet zo zijn dat dit koppel ineens een voorliefde heeft voor het grootbrengen van nesten waarin 'slechts' 1 jong ligt?
Zilver x zwart... De 3 jongen gaan goed. Als ze dit weekend uitvliegen doe ik wel een fotomomentje. Het was mij gisteren al opgevallen dat het koppel erg veel in het andere nestkastje zat. Ook bleef man of pop vanochtend lang op het nest bij het voeren. Toen hij of zij er uiteindelijk toch even af was heb ik direct gekeken. Er liggen, tot mijn grote verbazing, al 3 eieren in het nest. Dus ze zijn weer begonnen met broeden.
Rood x roze... Kon hier even kort in het nest kijken. De jongen zijn nog alle drie in leven, dus ze hebben het ringen goed doorstaan. Over een kleine week hang ik hier ook een nieuw nestkastje aan de andere zijde van de kooi, zodat ze hun 2e ronde in een schoon nest kunnen beginnen. Dan hebben de jongen een eigen plekje (oude nest) waarin ze zich kunnen terugtrekken en vallen het 2e legsel in het nieuwe nest niet lastig.
Zwart x zonder/geel... Hier blijf ik tarwekiemolie door het zaad doen. Om de vogels in conditie te krijgen en houden.
Als dat zo doorgaat barst het straks van de coloria jongen hier en moet ik de kweek misschien wel eerder stilleggen, omdat ik geen ruimte meer heb om ze onder te brengen
Geel x rood... Ook vandaag een kleine check gedaan. Het jongste jong in het nest is nog steeds in leven, maar de vogels zijn niet meer op het nest te vinden. En dat baart mij zorgen. De ouders lijken het wel te geloven. De krop is maar zeer matig gevuld. Ik zal het moeten afwachten en laat de natuur zijn ding doen. Het jong kan ik niet overleggen, omdat de jongen op andere nesten al te groot zijn. Het oude nest heb ik hier reeds verwijderd om voorkomen dat ze aan een nieuw nest gaan beginnen in dit nestkastje.
Zilver x zwart... De 3 jongen (18 dagen) gaan goed. Dat check ik niet meer vanwege het voortijdig verlaten/springen van het nest, maar hoor ik aan de roep om voedsel. De pop zit soms(?) op het nieuwe nest/legsel, maar de man lijkt nog geen zin hebben om mee te broeden. Die is druk met de 3 hongerige bekkies. Even goed in de gaten houden om te zien wat ze doen met het nieuwe legsel.
Rood x roze... Hier heb ik een 2e nestkastje opgehangen, omdat de man toch wel erg op de pop aan het jagen is en ik eigenlijk verwacht dat ze snel een nieuw legsel zullen hebben. Heb ze gelijk ook wat nestmateriaal aangeboden, zodat hij afgeleid is en aan het nieuwe nest kan gaan bouwen. Hiermee voorkom ik dat de pop haar eieren bij de 3 aanwezige jongen (9 dagen oud) in het oude nest gaat leggen. Ook dit koppel is veel van het nest, maar dat is normaal rond deze periode. Aangezien de temperatuur hier 20 graden is kunnen de kleintjes zichzelf redelijk warm houden. Ook, omdat ze nu langzamerhand de eerste pennen/veertjes krijgen/hebben. Terwijl ik dit zit te typen wordt het nieuwe nest al voorzichtig bekeken. Het zou me niets verbazen als het over een dag of 3 al niet af is.
Zwart x zonder/geel... Mocht het jong van geel x rood (ervaren koppel) de komende dagen niet doorkomen, dan vang ik het volwassen jong (nummer 31) en de pop uit. Die gaan dan naar de kooi waar het licht minder fel is. Dat betekent vaak dat ze snel in de rui vallen. De oude pop (ook geel), plaats ik dan bij de man in de vlucht. De overige twee leden (zwart x zonder) van het trio mogen het dan als koppel proberen. Ik wil dan het experiment van het trio niet als mislukt omschrijven, maar waag in de toekomst mogelijk een nieuwe poging. Alleen met een andere samenstelling (meer ervaren kweekmannen en betere jagers) en mogelijk 1 extra koppel, zodat er 2 mannen en 3 poppen in dezelfde ruimte komen te zitten.
Opmerking